Általános / blog

Kommunikációs tréning tippek: tanulható magabiztosság a siker érdekében

De mi az a kommunikációs tréning?

Az önbizalom a hatékony kommunikáció kulcsfontosságú eleme. Akár nagy közönség előtt beszélsz, akár egy üzleti partnerrel tárgyalsz vagy ha egyszerűen csak beszélgetsz egy kollégával. A kommunikációs önbizalom segíthet abban, hogy hatékonyabban adhasd át ötleteidet és persze, hogy pozitív benyomást kelts. A bizalom azonban nem mindenki számára magától értetődő dolog. Gyakorlatra és képzésre van szükség a magabiztos kommunikációhoz, készségek és szokások kialakításához.

Tippek és technikák a vezetői kommunikáció fejlesztéséhez:

Ismerd meg a témát: mielőtt beszélni kezdesz, győződj meg arról, hogy jól érted-e a megvitatni kívánt folyamatokat. Alapos tanulmányozás után fontold meg, mely pontokat szeretnéd hangsúlyozni. Ha lehetséges, készíts forgatókönyvet vagy vázlatot arról, mit mondanál vagy írnál melyik helyzetben. Ez segít abban, hogy a “pályán” maradj, és elkerüld, hogy valaki megtévesszen, elbizonytalanítson.

A kommunikációs tréning lényege a gyakorlat

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj: minél többet gyakorlod a beszédet, annál kényelmesebb lesz a korábban utált helyzet. Találj teret a felszólalási lehetőségeknek, például tarts prezentációt a családnak vagy a munkahelyi kollégáknak. Megfontolandó csatlakozni nyilvános előadó-klubhoz is, de a leghatékonyabb mód maga a kurzuson, mely fogja a kezed a folyamat elejétől a végéig. A másokkal való gyakorlás segít fejleszteni az alapkészséget és visszajelzést is kapsz másoktól, ami kihagyhatatlan ziccer.

Húzd ki magad! Kommunikáció a testeddel!

Koncentrálj a testtartásodra és a testbeszédre: az önbizalom gyakran a testbeszéddel kezdődik. Állj egyenesen, tarts szemkontaktust és mozdulataid legyenek “lassúak” és megfontoltak. Próbáld kerülni az olyan idegesítő szokásokat, mint a kéztördelés vagy a lábfej kopogtatása. Ehelyett használj nagyívű gesztikulációt, hogy kiemeld álláspontod és megtartsd a közönség elköteleződését.

Ne cincogj! Hallani akarnak.

A kommunikációs tréning nehéz fázisa az erős hang használatának megtanítása. A tiszta, magabiztos hang a hatékony kommunikáció egyik kulcsa. Mérsékelt ütemben beszélj és győződj meg arról, hogy hangod elég hangos ahhoz, hogy mindenki hallja. Persze ne ordíts, mint valami önkívületben fetrengő hittérítő! Kerüld a túl gyors vagy túl lassú beszédet is – hisz hadarással nem lehet figyelmet megtartani.

A tréning önmagában nem ad hitelességet soha!

A téma megismerésről már beszéltünk és ide szorosan kapcsolódik a hitelesség. Légy hiteles abban amit képviselsz a mondandóddal: az emberek általában meg tudják állapítani, ha valaki önbizalmat színlel és ez lebukáshoz vezet. Ehelyett összpontosíts arra, hogy önmagad legjobb formáját hozd ki és úgy kommunikálj ahogyan azt TE természetesnek érzed. Ismerd erősségeidet, gyengeségeidet és ne félj segítséget kérni szakemberektől.

Foglalkozz félelmeiddel. Ha megfélemlít egy állapot vagy érzés, szánj időt a félelmek kezelésére. Határozd meg azokat a konkrét dolgokat, amelyek valóban aggodalomra adnak okot és vázold fel magadnak, hogyan tudod legyőzni őket. Például, ha attól fél, hogy elfelejti, amit mondani akar, többször is gyakorolhatja az előadást, amíg magabiztosabbnak nem érzi magát. Ha viszont a félelem látszólag logikus ok nélküli, azt el kell engedni.

Csak pozitívan – még ha a visszajelzések nem is túl jók!

Maradj pozitív: a magabiztosság gyakran a pozitív hozzáállás eredménye. Próbálj arra összpontosítani, amit jól csinálsz és ünnepeld meg sikereidet. A mérföldköveid által leszel egyre hatékonyabb kommunikátor. 

… és újra: kérj sok visszajelzést! Egy prezentáció vagy egy találkozó után kérdezz meg valakit, akiben megbízol, hogy mondja el, mit tehetnél jobban. Konkrétumokat kérj, melyekből erőt meríthetsz a fejlődéshez! Nyitottan hallgasd meg visszajelzést, mert alázat nélkül nincs előrelépés.

kommunikációs tréning

Kommunikációs tréning output: összefoglalás

Összefoglalva, a magabiztos kommunikációs készségek elengedhetetlenek a sikerhez mind személyes, mind szakmai környezetben. Akár nagy közönség előtt beszélsz, akár egy üzleti partnerrel tárgyalsz, vagy egyszerűen csak állásinterjún akarsz megnyerő lenni a hatékony kommunikáció segíthet elérni céljaidat. Csak professzionális képzést válassz, hisz a megfelelő elméleti oktatással és gyakorlattal kialakíthatod azt a magabiztosságot, amelyre szükséged van a lenyűgözéshez. Tehát kezdj el dolgozni magabiztos kommunikációs készségeiden még ma: keress egy profi tanfolyamot!

Fontos, hogy az egyik legintenzívebb kommunikációs képzést a Gyémánthegy oktatóközpontban Szabó Patrícia (Cosmopolitan, Nők Lapja) vezeti, így biztos lehetsz abban, hogy hosszantartó, hatásos tudást kapsz a pénzedért.