Általános / blog

Miért nem szexik a szakmák? Legyen szexi szakmát tanulni!

Legújabb kutatások szerint általában nem azok a középiskolai hallgatók lesznek sikeresek az életben, akik végig kitűnő és példamutató magatartású tanulók, hanem a már kamaszkorban erős egyéniséggel bíró, kitűnni merő, szinte már rebellis diákok mernek belevágni egy saját álom, saját cég alapításába. Természetesen a sikeresség több oldalról is definiálható, jelen cikkünkben a siker alatt az egészséges, szorongás nélküli, önmegvalósító, értékteremtő állapotot értjük. 

Sajnos a rendszerváltás óta minden szülő előszeretettel küldte csemetéjét gimnáziumba, majd felsőoktatási intézménybe – hiszen meg akarták adni mindazt a lehetőséget, amiket ők maguk nem kaptak meg, a szocializmus idején igencsak korlátozott választása volt a fiataloknak. A szülői szeretettel és karrier egyengetéssel egészen odáig nincsen probléma, amíg a diákok képessége és motivációja is egyezik a szülők álmaival.

Felnőttképzéshez, tanfolyamokhoz vezet minden út

Társadalmi elvárások a másik mozgatórugó a szülői megfelelés mellett. Túl sokszor hangzott el a családi asztalnál, hogy “amíg az én kenyerem eszed, az van amit én mondok”, vagy “neked semmi más dolgod nincs, csak tanulni, vagy lehet menni dolgozni és nem támogatlak tovább anyagilag”, addig a világgal éppen csak ismerkedő fiatalunkat egy olyan belső félelem járja át, hogy nemhogy ellentmondani nem mer, hanem álmodni is elfelejt. Ugyanúgy, ahogy azt látja, hogy a társadalom alapján menőnek titulált szegmensek milyen távoliak az ő lelkétől.

Ez viszont nagy baj, nagyon nagy baj. Elfelejti az egyén, hogy ő maga ki igazán, mi érdekli, miben tehetséges, és motiválja. Holott pont ebből a mesteri hármasból születhet egy olyan karrier út, amelyet szorongás nélkül, boldogan és egyre sikeresebben, egyre több bevétellel csinálhat. Így inkább a trendnek megfelelően ő is beiratkozik a számítástechnikai főiskolára, ahova minden reggel busszal jár és sóvárogva nézi, ahogyan a fodrász éppen kinyitja üzletét és egy forró kávéval a kezében üdvözli első vendégét.

“Így történt, hogy az elmúlt 30 évben vákuum keletkezett és rengeteg hiányszakma van – miközben egyre többen járnak mentálhigiénés szakemberhez, coach-hoz vagy pszichológushoz, mert nem találják a helyüket.“

Mennyi de mennyi bölcsész, andragógia, művészettörténet, szociális munkás diplomával rendelkezők dolgoznak pénztárosként, eladóként, árufeltöltőként, ételkiszállítóként. Mennyi de mennyi elfecsérelt idő, energia és pénz. Mennyi boldogtalan sors, megtakarítások nélküli család, boldogtalan párkapcsolatok.

Mit szeretsz jobban: félni vagy megoldást találni válság idején is?

Váltani viszont bármikor lehet! Szakmát tanulni szexi! Ezt a forradalmat indította útjára a Gyémánthegy is, aki már több, mint 15 éve a piacon van és több, mint 2000 sikeres képzés megszervezését tudhatja a háta mögött. 

Két éve alakították át az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) rendszerét. Az átalakítás legfontosabb eleme az volt, hogy a képzési rendszer nagyobb összhangban legyen a valós piaci igényekkel, és átláthatóvá váljon. Az érdeklődők szempontjából lényeges változás tulajdonképpen nem történt, hiszen szakmát továbbra is tudnak választani és még mindig elég széles a képzési paletta. A különbség abban rejlik, hogy a résztvevők most már nem a felnőttképző cégeknél, hanem egy független, akkreditált vizsgaközpontban tehetik le a vizsgát.

felnőttképzés

Válts most! Vedd kezedbe a sorsod, ne panaszkodj tovább anyádékra!

Ne foglalkozz tovább a gyerekkori sérelmeiddel, inkább cselekedj még ma! Szerencsére megannyi rugalmas megoldás van szakmákat tanulni, kérheted munkáltatód támogatását, vagy fektethetsz önmagad fejlesztésébe is. A lényeg, hogy olyan szakmát válassz, amire egy jó darabig biztosan lesz kereslet, de egyben élvezd is amit csinálsz. 

Egyszer régen azt mondta valaki, hogy amire biztosan lesz kereslet mindig: az a kocsmáros és a koporsókészítő. 
Viccet félretéve, segítségképpen felsoroljuk a jelenlegi hiányszakmákat, amiket nálunk a Gyémánthegynél is meg tudsz tanulni.

És hogy mik a felnőttképzés előnyei?

  • Rövidebb idő alatt elvégezhető az adott tanfolyam, mint egy iskolarendszerű képzés esetében.
  • Többféle szakma közül választhatunk, amelyek csak fizetős tanfolyamként indulnak, államilag támogatott formában nem.
  • Az iskolarendszerű képzésektől eltérően, nem csak szeptemberben indulnak ilyen tanfolyamok, hanem többször is egy évben.
  • Könnyebben végezhető munka vagy család mellett, mivel nagyrészt este vagy délután kezdődik az oktatás.
  • Különféle intenzitású tanfolyamok közül választhatunk.

Milyen számokat látunk mi a Gyémánthegynél? Mire van a legnagyobb kereslet? Mi a legnagyobb gond most?

Az elmúlt 2-3 év megtanított minket arra, hogy bármikor felütheti a fejét egy krízishelyzet, és ilyenkor benne van a pakliban, hogy munkahelyet kell váltanunk. Az energiaválság előtérbe helyezte a fenntartható növekedést, hogy minél kevesebb energiafelhasználással érjen el egy vállalat minél nagyobb növekedést. A spórolásra egyébként a szabályozók is rákényszerítik a cégeket. 

Éppen ezért megnövekedett az igény azon szakemberek iránt, akik az energiaköltségek csökkentésében segíteni tudnak a vállalatoknak: 

ILYEN PÉLDÁUL A NYÍLÁSZÁRÓ-SZERELŐ ÉS A NAPELEM-TELEPÍTŐ.

Az energiaárak felrobbanása nemcsak a cégeket, de számos családot is nehéz helyzetbe sodort a rezsi- és élelmiszerárak emelkedésével. Egyre több hazai cégnek okoz gondot az energiaköltségek kigazdálkodása és gyakran felmerül az elbocsátások kérdése is.

Önismereti és építőipari tanfolyamok a felnőttképzés favoritjai

Az önismereti képzések lényege a fejleszthető képességek erősítése. Egy kommunikációs tréningen megtanulhatjuk az asszertív kommunikáció alkalmazását és hatékonyabban juthatunk előre munkahelyünkön vagy egy interjún. 

Meglepően az asztrológia képzés lényege is az önfejlesztés, hisz benne megtalálhatjuk jelenünk miértjeit és a jövőben preferált irányait. 

A home office kurzus már sokkal pragmatikusabb, hisz sokaknak nem megy az otthoni munka és magánélet összeegyeztetése, melyre kiváló fogásokat tud ajánlani trénerünk.Sokak kedvence a motivációs tanfolyam is, ahol az inspiráció és motiváció különböző energiáit tanuljuk meg kezelni és fókuszba rakni, hogy az felhasználható legyen bármikor, amikor a csüggedés vagy a fásultság megközelítene minket.

Az építőipar folyamatosan szívja fel a szabad és jól képzett munkaerőt. Viszont itt jön egy csavar:

Csak hivatalos bizonyítvánnyal lehet munkába állni 2024-től.

Az építőipari képzések ezért idén fel fognak pörögni, hogy annak is legyen papírja, aki 20 éve űzi a szakmát. Főleg az üveges képzés fontos, hisz óriási szükség van jó üvegesekre a lakóparkok és egyéb lakóingatlanok építésénél és újításánál. Üvegest hívnak a a komoly thermo rendszerű ablakok cseréjénél is, ami évtizedekig fogja a hőt hasznosan tartani a lakásban, így nem mindegy kinek a keze rakja helyére a panelt.Megemlíthetjük a szobafestő képzést és a gipszkarton szerelő képzést is, melyek szintén nem végezhetőek akkreditált intézmény okmánya nélkül.

A felnőttképzés miatt több szakember lesz újra. Akkor több vállalkozó is lesz az országban és fellendülhet a magyar gazdaság?

A válasz igen. Jelenleg a vállalkozók száma 270 ezer körüli az országban, az ország vezetése az ő adóikból tudja fenntartani a gazdaságot, mégis több okot látunk, mi az ami még mindig akadályozza, hogy valaki jó szakemberből jó vállalkozóvá is válhasson.

Gazdasági környezet: A vállalkozói környezet fontos szerepet játszik az új vállalkozások elindításában és a meglévő vállalkozások sikeres működésében. Ha a gazdasági környezet nem kedvező, az emberek kevésbé hajlamosak vállalkozásba kezdeni, vagy meglévő vállalkozásaikat fejleszteni. Az adórendszer, az üzleti szabályozások és az állami támogatások hiánya vagy elégtelensége gyakran hátráltatja a vállalkozásokat.

Kulturális tényezők: Magyarország hagyományosan erősen hierarchikus társadalom, ahol az emberek hajlamosak a biztonságot és a stabilitást keresni, inkább mint a kockázatot vállalni és az új lehetőségeket keresni. A vállalkozói szemlélet hiánya és azoknak az embereknek az elképzelése, hogy a biztos állás a legjobb választás, hozzájárulhatnak a vállalkozások számának csökkenéséhez.

Finanszírozás: Az új vállalkozások elindítása és működtetése pénzügyi támogatást igényel, és az ezt biztosító banki kölcsönök és befektetések szintén szerepet játszanak a vállalkozói környezet alakításában. Ha a finanszírozás nehézkes, a vállalkozóknak kevesebb lehetőségük van új ötletek és projektek megvalósítására.

Oktatás és képzés: A vállalkozói szemlélet fejlesztése és a szükséges készségek megszerzése kulcsfontosságú a vállalkozói szektor fejlődése szempontjából. Az oktatási rendszerben a vállalkozói szemlélet és az üzleti készségek oktatása nem mindig kap elég hangsúlyt, és a kormányzat által nyújtott támogatások és programok is hiányosak lehetnek.
Összességében a vállalkozói szellem fejlesztése és az üzleti környezet javítása fontos, hogy Magyarország gazdasága tovább fejlődjön, és a vállalkozók, szakemberek száma újra növekedésbe kezdjen. Ebben óriási szerepet vállalt a Gyémánthegy hisz mind önismereti, mind építőipari képzései elősegítik a fenti folyamat működését.