Általános / blog

Home Office tanfolyam: hogy ne keverd össze a privát életed a munkával

Az otthoni munka széles körű elterjedése miatt egyre több cég dönt úgy, hogy hosszú távra vagy véglegesen átáll a távmunkára. Míg az otthoni munkavégzésnek számos előnye van, például a rugalmasság és a kényelem, sokan küzdenek azzal, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni a családi és magánéletük mellett.

Persze egy home office tanfolyam elvégzése segíthet a munkavállalóknak megtalálni a kiegyensúlyozott és hatékony otthoni munkastílust, viszont a legtöbb embernek eszébe nem jutna ezért egy tréningre befizetni. Mekkora tévedés – mondhatnánk. Hisz az ilyen tanfolyamok általában magukban foglalják a hatékony időbeosztás, a munka és a szabadidő közti egyensúly megteremtésének módjait, valamint a motiváció és a produktivitás növelésének technikáit.

Fakanál és toll probléma, azaz Anna esete a Home Office-szal

Anna 33 éves budapesti anyuka, aki heti 3 napot home officeban dolgozhat a pandémia óta. Ő azonban nem előnynek, hanem hátránynak éli meg, hisz úgy érzi, minden otthoni napon csak úszik. Egyszerre érez kényszert, hogy dolgozó nőként és háziasszonyként is helyt álljon. Elégedetté akarja tenni a főnökét és a családját is. Mivel ez nem sikerül, ettől frusztráció gyötri. Pedig Annával semmi baj sincs. Alapból senkinek nem veleszületett tudása az idők és energiák profi menedzselése. Annának mindig is fontos volt az önfejlesztés és szerencsére most is időben megkereste a Gyémánthegy oktatóit és egy tömör home office tanfolyamon elsajátította azt a képességet, ami végleg megoldotta a problémáit.

Home office tanfolyam: kétségek és elvárások 

Annát a tanfolyam után megkérdeztük, hogy milyen kétségei és céljai voltak a kurzus elvégzésével kapcsolatosan? Elsőként a nyugodtabb hétköznapokat jelölte meg de a strukturált, előrelátható tervezés is prioritás volt számára. Kétsége az volt, hogy valóban egy tanfolyam kell ehhez? “Milyen valós nyereségem lehet egy ilyen home office tanfolyamból?” – kérdezte tőlünk. Erre a szlogenünket kapta válasznak, mármint, hogy megígérjük: “nyugodtan fogod letenni a fakanalat és tollat a nap végén”.

Mi a helyzet a Te Home Office ökoszisztémáddal?

A magánélet és a munka közti szétválasztás megteremtése elsődleges fontosságú az otthoni munkavégzéshez. Az egyik legfontosabb módja ennek a munkatér kialakítása: egy olyan terület, ahol kizárólag a munkavégzés folyik. A munkahelynek kényelmesnek és ergonomikusnak kell lennie, és külön felszereléssel kell rendelkeznie – nem szaladgálunk például  a felső szintre a gyerek tollaiért.

Az időbeosztás is fontos szerepet játszik a magánélet és munka közti szétválasztás megteremtésében. Az időbeosztást úgy kell kialakítani, hogy a munka és a magánélet egyenlően megosztva legyen. A munka és a magánélet közti időbeosztást érdemes napi, heti vagy havi szinten megtervezni.

A kommunikáció javítása is prioritás. A családtagokat és a barátokat érdemes tájékoztatni arról, hogy mikor van a munkaidő, és ez alatt ne zavarják őket. Az is elsődleges, hogy a munkahelyi projektekkel kapcsolatos információkat a megfelelő időpontban osszák meg, hogy a magánélet ne sérüljön. Illetve a párunknak csak akkor meséljünk munkánkról, ha valóban érdekli. 

home office

“Na jó, ez blabla, egyedül is megoldom” – és ez biztos?

Valóban van akinek ez csípőből megy, de a többség igenis szenved a fenti helyzettől. Mi a Gyémánthegynél a saját életünket is a Home Office köré csoportosítottuk. Természetesen a trénerünk is home officeban dolgozik. Ő menedzselte, hogy a Gyémánthegy alkalmazottai heti 3 nap home office-ban dolgozzanak. Elégedettebbek, és hatékonyabban végzik a munkájukat, mint mielőtt ezt bevezettük.

Összefoglalva: A “Kapcsolatok, munkavégzés és határok a Home Office-ban” című tréning célja, hogy végleges megoldást adjon az egyéni Home Office stratégiák kidolgozásához. Valós szituációk alapján foglalkozunk a témával, ettől lesz számodra életképes és használható a képzés.