Általános / blog

Szakképzés-szabályozás

Már Balázsék is a szakképzésről beszélnek

Már Balázsék is arról beszélnek a rádióban – és egyre több helyen jön szembe a hír -, hogy egy új törvényjavaslat szerint a szakmákhoz nem lesz szükség végzettségre. Mivel mi a Gyémánthegy Oktatóközpontban építőipari szakembereknek segítünk abban, hogy megszerezzék a szakmájukhoz szükséges bizonyítványt, utánajártunk, valójában mit is takar a törvénytervezet.

Mitől lesz szakember a szakember?

Mitől fog a szakember minőségi munkát végezni? Az iskolában megtanultak, és a bizonyítvány, az, amitől jól fog dolgozni? Vagy elég a sok éves tapasztalat, mert a tudást csak ott lehet elsajátítani, és bizonyítvány a zöldfülüeknek van? Ez az állandó vita, ami sem Balázsék műsorában, sem a Gyémánthegy Facebook oldalának komment szekciójában nem dől el. Nekünk sem feladatunk igazságot tenni.

Szakképzés 2024: Végzettségre szükség van!

Ez egyértelmű volt eddig. A cégnek, ha egy bizonyos munkát ki szeretne számlázni, szüksége van olyan alkalmazottra, aki rendelkezik a tevékenység végzéséhez előírt bizonyítvánnyal. Ugyanez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is. Ha helyszíni ellenőrzés érkezik, ott is megkérdezik, például a festőt, hogy van-e szobafestő bizonyítványa? Ha nincs, büntetésre kell számítani.

A végzettség nemcsak a szabályozás betartásához és a hatóságok ellenőrzéseihez szükséges, hanem az ügyfelek és a munkavállalók védelméhez is. Néhány saját észrevételünk a témával kapcsolatban:

Minőség és Bizalom: A végzettséggel rendelkező szakemberek hozzájárulnak a munka minőségéhez és a megrendelők bizalmához. A végzettség azt mutatja, hogy a munkavállalók hozzáértőek és képzettek a tevékenységhez.

Biztonság: Bizonyos szakmákban, például az építőiparban vagy az egészségügyben, a végzettség nélküli munkavállalók és vállalkozók által végzett munka komoly veszélyt jelenthet az emberek egészségére és biztonságára. A végzettség szükséges a biztonságos munkavégzéshez.

Szabályozás és Felelősség: A végzettségek előírásai gyakran részei a jogszabályoknak és a szabályozásnak. Az ellenőrzések során a hatóságok jogosan várják el, hogy a munkavállalók rendelkezzenek a megfelelő képesítésekkel. Az ezen követelmények megszegése súlyos következményekkel járhat.

Folyamatos Tanulás és Fejlesztés: A végzettség nem csak az induláshoz fontos, hanem a szakmai fejlődés szempontjából is. A szakembereknek rendszeresen frissíteniük és fejleszteniük kell a tudásukat, hogy lépést tartanak az iparág változásaival és fejlődésével.

Igazából ez nem csak egy szabály, hanem egy szemléletmód is, amelynek a munkavállalók és vállalkozók is részesei lehetnek. A szakmai elkötelezettség és a folyamatos fejlődés hozzájárul a sikerhez és az ügyfélkapcsolatok hosszú távú fenntartásához.

Nézzük meg, mi szerepel az új törvényjavaslatban!

A várhatóan év végén életbe lépő rendelet szerint a képesítéshez nem kötött tevékenység végzése esetén a tevékenység végzése szakmai felügyelethez kötött! Vagyis, ha maradunk a szobafestő példánál, kell, hogy a helyszínen legyen szakmával, képesítéssel, végzettséggel rendelkező kolléga, aki biztosítja a szakmai felügyeletet.

Ez a szakképzés gyakorlatban milyen változást jelent?

Az egyéni vállalkozók esetében nem sokat, hiszen ő egyedül dolgozik a cégében, magának kell a szakmai felügyeletet biztosítani, tehát szüksége van a végzettségre. A több alkalmazottal rendelkező cégeknek ugyanígy szüksége van végzettséggel rendelkező kollégákra, hiszen a szakmai felügyeletet biztosítani kell!

Akkor vissza kell ülni az iskolapadba?

Több verzió létezik. Egy példán keresztül megmutatva: a szobafestő képzés nagyon felkapott, folyamatosan indulnak csoportok. A legtöbb résztvevő évek óta dolgozik már szobafestőként, de a végzettséget nem szerezte meg. Mivel jó szakemberek, sok a munkájuk, nincs idejük visszaülni az iskolapadba. Erre ad megoldást a Gyémánthegy Oktatóközpont szobafestő képzése! Írd meg nálunk az előzetes tudásmérést jó eredménnyel, és az órák többségének látogatásáról felmentést tudunk adni!

Ne mondják meg neked, hogy végezd a munkát! Szerezz előnyt a végzettségeddel! Legyél Te a szakmai felügyelő!