Általános / blog

Minden, amit a szigetelő tanfolyamról tudni kell!

Igaz, a kockaházak energetikai felújításának támogatását eltolták július 1-jére, de nagyon sokan várják lakossági oldalról ezt a lehetőséget a mai szigetelési árak mellett. Azonban az új szabályozások miatt a kivitelezőknek is észnél kell lenniük, mert csak akkor végezhetnek szigetelési tevékenységet, ha rendelkeznek szigetelési bizonyítvánnyal. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen figyelnek erre oda, folyamatosan indulnak a szigetelési csoportjaink. 

Azonban van néhány fogalom a szigetelő képzésekkel kapcsolatban, amit ebben a bejegyzésben tisztázunk.

Mit takar a szigetelő szakma?

A szigetelők az épületek védő pajzsai, akik gondoskodnak róla, hogy otthonunkat megóvják a külső hatásoktól, hidegtől és a melegtől, távol tartva a nedvességet, a zajt és a kellemetlen időjárást.

Mit csinál egy szigetelő?

 • Vízszigetelés: védi az épületet a talajvíz, a csapadék és a pára okozta károktól.
 • Hőszigetelés: szigeteli a falakat, a tetőt és a padlókat, hogy melegen tartsa télen és hűvösen nyáron otthonunkat, ezáltal energiát takarít meg.
 • Hangszigetelés: Csökkenti a zajszintet az épületben, javítva a lakók komfortérzetét.

Hol dolgozik egy szigetelő?

 • Tetőkön és teraszokon: Lapos- és magastetők, teraszok szigetelése.
 • Falakon: Külső és belső falak szigetelése.
 • Padlókon: Padlófűtéshez és padlószigeteléshez.
 • Alapokon és pincékben: Vízszigetelés és hőszigetelés.
 • Csöveken és tartályokon: Hőszigetelés a hőveszteség csökkentése érdekében.

Mi a különbség a szigetelő tanfolyam és képzés között?

A szigetelő szakma jelenleg középiskolai keretek között sajátítható el. Azonban, két részszakmája, a hő-és hangszigetelő, valamint a vízszigetelő felnőttképzésben is! Ez azért nagyon jó hír, mert így jóval hamarabb, és kisebb idő befektetéssel tudod megszerezni mindkét részszakmáról a bizonyítványodat, amivel szabadon és legálisan vállalhatsz munkát, hozhatsz létre vállalkozást, számlázhatsz.

Fontos, hogy ez, a felnőttképzés keretein belül zajló képzés nem azonos a szigetelő tanfolyamokkal, amiket általában a szigetelési anyagokat gyártók rendeznek. Az ő tanfolyamuk lényege, hogy az általuk gyártott anyagokat megismerd, prakitkus tanácsokat kapj a használatukhoz. Míg nálunk, mint felnőttképző intézménynél a hő-és hangszigetelő vagy vízszigetelő képzés elvégzése után, egy független vizsgabizottság előtt bizonyítod a tudásodat, és megszerzed a kopogós bizonyítványt a részszakmáról.

Szigetelő képzés a Gyémánthegynél

A nagy érdeklődés miatt nálunk a hő-és hangszigetelő és a vízszigetelő képzés is folyamatosan indul. A legtöbb szigetelő képzésben résztvevő már a szakmában dolgozik, csak nem rendelkezik hozzá bizonyítvánnyal, vagy a törvényi változások miatt a korábbi bizonyítványa már nem megfelelő. Remek hír a számukra, hogy a felnőttképzési törvény lehetővé teszi abban az esetben, ha a tudás már megvan, csak a papír hiányzik róla, hogy ezt a tudást egy ún. előzetes tudásmérő teszten bizonyítsák. Ennek az eredménye alapján felmentést kaphatnak az órákra való bejárás alól, így elegendő akár néhány alkalommal eljönni hozzánk, ahhoz, hogy a szakmai vizsgára mehessen.

A Gyémánthegynél a szigetelő képzés esetén, ahogy a többi építőipari képzésünknél sem ér véget a folyamat a vizsgára bocsátással, hanem konkrét vizsga időpontot és helyszínt tudunk adni, a lehető leghamarabb. Akik július 29-ig bekapcsolódnak a képzéseinkbe, szeptember közepi vizsgára számíthatnak. Újdonság, hogy már nem kizárólag Budapesten lehet képzéseinkhez csatlakozni!

Miért válaszd szigetelő szakmát?

 • Változatos munka: Különböző típusú épületeken, eltérő anyagokkal és technikákkal dolgozhatsz.
 • Kreatív kihívások: Minden projekt egyedi, így a problémamegoldó képességedet és kreativitásodat is kamatoztathatod.
 • Jó fizetés: A szigetelők keresett szakemberek, akik versenyképes bért kapnak.
 • Stabil munka: Az építőiparban mindig szükség van szigetelőkre, így biztos lehetsz a munkád jövőjében.
 • Környezetvédelmi hatás: A szigetelés energiát takarít meg és csökkenti a CO2-kibocsátást, így hozzájárulhatsz a fenntarthatóbb jövőhöhez