Általános / blog

Mi történik egy építőipari képzésen?

Szerző: Nagy Orsi

Sok évvel az iskolák befejezése után furcsa, akár ijesztő is lehet újra visszaülni az iskolapadba. Azonban a felnőttképzést már nem hagyományos iskolaként kell elképzelni. Nagyon sokan nem tudják pontosan mire számíthatnak, ezért bele sem mernek vágni egy képzésbe. Ebben a cikkben bemutatjuk, mire készülhet, számíthat az, aki több év szakmai tapasztalattal vág bele a bizonyítvány megszerzésébe.

Hogyan jelentkezhetek az építőipari szakmai képzésre?

A képzésbe való beiratkozáshoz alapvetően három dolog, amire szükség van. Ezeket mind eredetiben kell bemutatni az első találkozásunk alkalmával. Az első feltétel az általános iskola mind a nyolc osztályának befejezése. Általában nem is az szokott problémát okozni, hogy valaki elvégezte a nyolc osztályt, sokkal inkább az, hogy ez a bizonyítvány vajon melyik szekrényben, polcon, dobozban található. Mindenképpen ajánljuk, hogy ahogy jelentkezik hozzánk képzésre, azonnal ellenőrizze, hogy a nyolcadik osztályos vagy az érettségi bizonyítvány a megvan-e. Amennyiben nincsen meg, az iskolából van lehetőség kikérni egy úgynevezett másodlatot, ami helyettesíti az eredeti bizonyítványt. (Oktatási hivatal)

A második feltétel egy egészségügyi alkalmassági vélemény, amit egy üzemorvos állíthat ki. Ezen szerepelnie kell a képzésben részt vevő adatain túl annak is hogy milyen szakmára alkalmas. Szükség esetén ehhez sablont tudunk biztosítani.

A harmadik, legegyszerűbb dolgot hagytam a végére, a bizonyítványon és az egészségügyi alkalmasságin túl még a személyes iratokat kell eredetiben bemutatni a beiratkozáshoz.

Hogyan lesz az érdeklődésből építőipari szakmai bizonyítvány?

A nyári időszakban a már a szakmában dolgozó kollégáknak indítunk építőipari szakmai képzéseket. Ebben az esetben a beiratkozás alkalmával lehetőségük van megírni egy előzetes tudásmérő tesztet, melynek eredménye alapján fel tudjuk menteni az órákra való bejárás alól. Mivel manapság a különböző technikai eszközöknek köszönhetően keveset írunk kézzel, erre érdemes lélekben is készülni, illetve akinek szükséges szemüveggel is. A tesztnek köszönhetően a vizsgára való felkészülésre tudunk koncentrálni. Természetesen a képzés elméleti részéhez tananyagot biztosítunk.

Hol tudok csatlakozni a képzésekhez?

A nyár legfőbb eseménye a Gyémánthegy.eu képzőintézmény életében, hogy már nemcsak a fővárosban lehet csatlakozni képzési csoportjainkhoz, hanem több vidéki nagyvárosban is elindultak építőipari képzéseink.

A vidéki építőipari képzésekről itt írtunk.

Építőipari szakmai vizsga legfontosabb tudnivalói

A legfontosabb, és talán a legjobb hír, hogy  részszakmák esetén a szakmai vizsgán már csak gyakorlati feladatokra kell számítani, itt teszt írás már nem lesz. Természetesen a vizsgabizottság kérdezhet a tananyagból de a vizsga nagy része szakmai gyakorlat.

A felnőttképzési törvény változása hozta magával azt a helyzetet, hogy mi, mint felnőttképző intézmény, a hozzánk járókat nem vizsgáztat hatjuk. (INDEX)

A feladatunk addig terjed hivatalosan, hogy a képzés elvégzéséről kiállítjuk a tanúsítványt, ezzel a képzésben résztvevő feladata, hogy vizsgát keressen, aminek a végén megkapja kopogós bizonyítványt. Azonban mi a képzés indulásakor megkérjük a vizsgaidőpontot, és ezt az időpontot tudjuk ajánlani a résztvevőknek, így biztosítva a számukra azt, hogy ha  sikeresen teljesítik a képzésünket, akkor biztosan tudnak menni vizsgázni, záros határidőn belül.

Milyen építőipari szakmai képzések érhetőek el?

Jelenleg a legfelkapottabb, mind a fővárosi, mind a vidéki építőipari képzések között a hő- és hangszigetelő, valamint a vízszigetelő képzés. Ezek mellett a nyári időszakban indul még gipszkartonszerelő, falazó kőműves, Zsaluzó, állványozó és ipari szigetelő bádogos képzésünk. Ezekhez még szeptemberi vizsga időpontok elérhetőek.

Az ősz folyamán a fenti képzések mellett vadonatúj képzési csoportokat is indítunk. Ezek, a szeptemberben induló építőipari képzések, a gépi vakoló, villamosipari előkészítő, betonacélszerelő. 

Valamint visszatérőként újra indítunk szobafestő, üveges és nyílászáró szerelő csoportokat is. Az üveges képzésünkre nagyon büszkék vagyunk, mert 15 év után mi indítottunk először üveges képzést, és 2022 és 2023-ban több, mint 150-en tettek sikeres vizsgát.

A szerző Nagy Orsi, a Gyémánthegy.eu operatív vezetője. Orsi a kezdetektől dolgozik az építőipari szakképzés folyamatain, most a vidéki építőipari képzések koordinációja az elsődleges feladata. A budapesti képzéseknél a beiratkozáskor találkozhattok vele személyesen