Általános / blog

Motiváció hiánya: 5 jel, hogy segítség kell

A motiváció egy speciális erő, amely hajt bennünket a céljaink elérésére. Ha motiváltak vagyunk, akkor sokkal könnyebben tudunk dolgozni, teljesíteni és elérni, amit szeretnénk. Az életünk során sok különböző dolog motiválhat minket, mint például a pénz, karrier, hírnév, hatalom, család vagy a barátok.

Mi a különbség inspiráció és motiváció között?

Az inspiráció egyfajta vágyat ébreszt az emberekben magára a cselekvésre, vagyis célt és irányt mutat. A motiváció az utat, a részcélokat teremti meg a belső impulzusok kiteljesedéséhez. Például valaki virtuóz gitáros szeretne lenni és B.B. King régi zenéiből inspirálódik, mert az a szint számára a vonzó cél. (Mint egy gyerekkori álom, melyet meg szeretnénk valósítani.)  Motivációs példa: egy családapa minden nap elmegy alkalmi munkákat vállalni, mert az ott kapott fizetésből élelmet tud venni népes családjának, így őt a gyermekei jóllakott mosolya motiválja.

A motiváció alapvető, esszenciális elem a siker eléréséhez, mert segít abban, hogy fókuszáljunk és erőfeszítéseinket a célunkra fordítsuk. Ha motiváltak vagyunk, akkor több energiát fordítunk a feladatokra, amelyek elősegítik a céljaink elérését. 

Az önmotiváció pedig egy különleges képesség, melynél az egyén magát hajtja a céljai elérésére, nem pedig mások vagy a külső körülmények.  Jó hírünk van, mert ez a képesség, és természetesen az öninspiráció is tanulható!

A motiváció egy érzés! Hogy lehetne ezt tanulni? – kérdezte tőlünk Viki.

Viki, egy negyvenes éveiben járó anyuka, aki az első kontaktnál rögtön lényegi kérdéseket tett fel. (Nekünk épp ezért fontos az ő példája.) Szerencsére sikerült meggyőzni, hogy sémák alapján megtanulható a motiváció generálása, amellyel teljesen más ívre kerülhet az élete bárkinek. Viki a sikeres, harmincas éveiben vállalt gyermekeket és az elemzői karrierje is szépen ívelt, azonban tíz év elteltével fásultnak és kiégettnek érezte magát, mely mellé bűntudat is társult. Pedig Vikivel nem volt semmi gond: teljesen természetes folyamat játszódott le az életében, amihez csak az önmotiváló képesség elsajátítása hiányzott. Sok aggálya volt, hisz teljesen elbizonytalanodott:   

  • mennyire személyre szabott ez a tréning? 
  • mennyire kell majd kitárulkozni?  
  • akarok-e mások előtt beszélni a személyes aggályaimról? 
  • csak vesztegetem az időt ezzel? 
  • mi lesz ha még jobban eltévednek a gondolataim? 
  • tudom-e majd használni bármikor, ha szükséges? 
  • tudok-e inspirálni és motiválni majd mást is?

A tanfolyam végére azonban a leghálásabb “diákunk” lett. Hónapokkal később is kapcsolatban maradtunk, és ő sokat mesélt, hogyan alkalmazza a motivációt, főleg a szakmai visszatérésében.

Motivációs tanfolyam v1.0: ordítsuk közösen, hogy boldog vagyok!

Ha egy ilyen „motivációs” helyre kerültél, akkor az nem lesz hasznos sokáig. Hirtelen lelkes leszel aztán még mélyebbre zuhansz vissza. Mint valami kapudrog. Ha “kiabálós”, össznépi vigyorgáson találod magad, akkor az az első igazi jele, hogy szükséged van egy valós, szakszerű tanfolyamra. Másik egyértelmű jel a depresszív és önsanyargató gondolatok tömkelege, ami örvényként húz lefelé. Ha csak megszokásból, minden élvezet nélkül sodródsz, az is jel. Sikeres emberek folytonos követése – Facebookon, Instagramon – is kóros, destruktív tud lenni. Sőt az is jel, ha azon kapod magad, hogy ilyen oldalakat nézel, mint épp ez.

motiváltnak lenni

Az is egy élethelyzet, amikor mindent magával beszél meg az alany, közben keresi az irányt, hogy merre tovább. Azt fogalmazza meg magában: „nem tudom mi motivál igazán”, „sok minden érdekel és nem tudok választani”, “elakadásból motivált akarok lenni újra”…Viszont ez nem betegség, nem akarjuk így beállítani! Emberek vagyunk és néha bizony fásultan célt vesztünk.

A Gyémánthegy segít neked kilábalni a nem kívánt helyzetből úgy, hogy a motivációs svájci bicskádat bármikor előhúzhasd a zsebedből.

Röviden összefoglalva: Ha még nem vállalod a vágyaid diktálta életet, mi megtanítjuk, hogy inspiráld és motiváld magad a saját utad megvalósításában. Ha van benned valós akarat, azonnal rá fogsz kapcsolódni a kilátástalanból > reménytelit alkotó technikánkra. Kapcsolódj ránk, segítünk!