Általános

Móré Zsuzsa: In-Spiráció és motiváció tanfolyam

Interjú Móré Zsuzsával, az In-Spiráció és motiváció tanfolyam – a szándék gyakorlatba ültetésének módja című tréningünk szakmai oktatójával

„Kell a nyugalom ahhoz, hogy rátaláljunk a belső erőnkre, zajban ez nem lehetséges.”

(A motiváció tanfolyam alapvetése)

Ha egy mondatban össze kellene foglalnod a legfontosabb tudnivalókat rólad, mi lenne az?

Szeretem az embereket.

Mi az, amit a leginkább szeretsz a szakmádban és miért?

Pályaválasztási- és karriertanácsadóként olyan gyerekekkel, fiatalokkal találkozom, akik számára fontos, hogy jó életük legyen és képesek ezért tenni. Nekem pedig jó érzést ad az, hogy megtisztelnek a bizalmukkal és kísérhetem őket egy ideig, amíg megtalálják a saját útjukat, megerősödnek a szándékaik. Ugyanez igaz azokra a 40 – 50 évesekre is, akik azért keresnek meg, hogy a karrierjüket újraindítsák. Reménnyel telítődik az elakadás, amikor azt látom, hogy néhány órányi konzultáció alatt a kilátástalannak tűnő helyzetek reménytelivé válnak. Gyakran elég az, hogy a tanulási módszerükön változtatnak – a diszlexiások is elvégezhetik a jogi egyetemet. Szinte minden esetben kiderül az, hogy ami negatív, korlátozó, lehúzó, valójában ott a kulcs, a megoldás. Ugyanis a hátrányokból lehet előnyt kovácsolni.

Szeretem azt a helyzetet, amikor belemegyünk abba, ami fáj, majd néhány mondatot követően megcsillan a kivezető út az elakadásból. Van, amikor évtizedeken át hurcolt terhek esnek le a vállakról. Szeretem a munkámban azt is, hogy bár pályaválasztás, karrierépítés vonalon indulunk, mégis, az élet egésze képbe kerül. Hiszen hogyan tervezzük a munkánkat, hivatásunkat, a tanulmányainkat, ha nem tudjuk, mi a cél, hogyan szeretnénk élni. A karriertől több az élet. Máris ott tartunk, hogy mi az, amit a munkán keresztül akarunk megvalósítani? Mi a szándék, ami vezet bennünket? Ha ezekre a kérdésekre megtaláljuk a választ, rögtön adja magát a konkrét cselekvés, amit meg kell tennünk.

A Gyémánthegy soft skill tréningjeinek egyik szakmai előadója vagy. Talán a legaktuálisabb az In-Spiráció és motiváció – a szándék gyakorlatba ültetésének módja című tréninged. Miért lett ez a címe, miért nem szimplán motiváció?

A motiváció az egyik irányt jelöli, amikor kívülről ér bennünket hatás és ezt elvárásként kezdjük kezelni, úgy viszonyulunk hozzá, mint amit „meg kell tennünk”.
Gondoljunk arra, hogy egy gyerek elvárásnak érzi, hogy diplomát szerezzen, miközben ő inkább olyan szakmát szeretne, ami alacsonyabb iskolai végzettséggel is
gyakorolható. Ilyenkor motiváció vezérli, a szüleinek, a környezetében élőknek akar megfelelni.

Az inspiráció ezzel ellentétben az, amikor valaki érzi, hogy mi az útja és a kívülről jövő elvárásokat mondjuk úgy, figyelmen kívül hagyja. Önállóan megkeresi annak a módját, hogyan tudja teljesíteni a belülről fakadó vágyát. Nem igazán van arra minta, hogy valaki végig megy a saját útján, miközben mindenki erre vágyik. Sokan feladják, mások el sem indulnak. Bátorítani szeretném a résztvevőket, hogy vigyék végig a terveiket. Ezen túl eszközöket is adok a kezükbe, amik segítik őket az önbizalmuk erősítésében, a magabiztosságuk megteremtésében, hogy vállalják a vágyaik szerinti életet.

Mit gondolsz a motiváció fontosságáról a mindennapokban? Te hogyan motiválod magad időről időre?

A motivációról van szó, folyamatosan. Mindenki motivál mindenkit, kivéve saját magát. Vagyis kifelé közvetítjük az elvárásainkat ahelyett, hogy átgondolnánk, valójában mire is van szükségünk? Tulajdonképpen hiányzik a reflexió arra vonatkozóan, minek van értelme? Látunk, hallunk valamit, amit akarni kezdünk magunknak és ha ezt egyedül nem tudjuk teljesíteni, motiváció címen bevonjuk a munkatársainkat, családtagjainkat.

Én nem motiválom magam – vannak feladatok, amiket szimplán meg kell csinálni, például azért, hogy rend legyen körülöttem. Ez nem kérdés. A munkámban viszont olyan témákkal foglalkozom, amik érdekelnek, számomra is nyitott kérdések, amiket kutatok. Ez inspiráció. Régen zavart, ha nem jutott eszembe téma, amiről posztolhattam volna. Mostanában ez nem zavar. Kimegyek a kertbe és teszek veszek, vagy éppen házat újítok fel és megtanulok glettelni, mert jó érzés, amikor valamit a saját kezemmel hozok létre. Amitől működőképes maradok az a fizikai és a szellemi munka váltogatása. Egyiket sem tudnám kizárólagosan végezni, a kettő együtt viszont remek inspirációs forrás számomra.

Milyen témaköröket fogtok érinteni a 8 órás motiváció tanfolyam során? Van esetleg olyan bevált feladat típus, amit preferálsz az előadások alkalmával és alkalmazni is fogod?

Először is tisztázni fogjuk, mi az, hogy motiváció, inspiráció – azon túl, ami a tankönyvekből tudható ezekről a jelentésekről. Majd az következik, hogy a gyakorlatban azonnal alkalmazható módon a belső erőforrások felismerésének módját ismerik meg a Résztvevők. Lényeges lesz, hogy mindent témát beszélgetéssel zárunk, a tanulságok tudatosítása a lényege ezeknek.

Ezen túl a testtudat gyakorlatok teszik különlegessé a workshopot. Saját életemben alakul ki az a rendszer, amit most már rendszereztem és át tudom adni, mint
metódust. A lényeg, hogy megtanuljunk figyelni önmagunkra, a testünk jelzéseire – ez az egyetlen „eszköz” az életünkben, ami mindig velünk van.

Mit vársz ettől a motiváció tanfolyamtól és kinek ajánlanád a leginkább?

Azt várom, hogy a résztvevők egyfajta nyugalommal zárják a napot. Kell a nyugalom ahhoz, hogy rátaláljunk a belső erőnkre, zajban ez nem lehetséges.

Konkrétan azoknak ajánlom, akik vezetők, akár a saját, egyszemélyes vállalkozásukban is és elakadásban érzik magukat. A kihívás ebben az időszakban az, hogy képessé váljunk az együttműködésre, egy minőségi emberi kapcsolódás kialakítására, fenntartására, túl a munkavállaló, főnök – beosztott, tanácsadó – ügyfél szinteken.

Találkozzunk a tréningen!

Móré Zsuzsa

Elolvasom a korábbi bejegyzést.