Általános / blog

Családi házak felújítása 2024-ben: Új Hő- és Hangszigetelési Támogatás Júniustól!

Mi az új Otthonfelújítási Támogatás?

Júniustól érhető el a családok részére, mely kizárólag 1990 előtt épült, vezetékes gázzal fűtött családi házakra vehető igénybe. Tudjuk, mennyire elszálltak a szigetelés árak, így sokan várják részleteket. Ebben a posztban az elérhető információkat szedtük össze. Különösen azt, megrendelőként és kivitelezőként mikre kell nagyon odafigyelni. Egyelőre nagyon kevés részletet hoztak nyilvánosságra, az alábbiakban összefoglaljuk, amit tudni lehet.

A Támogatás Főbb Jellemzői:

Elszámolható maximális beruházási összeg 7 millió forint, ebből minimum 1 millió forint önerővel kell rendelkezni. A felvehető maximális hitelösszeg 6 millió. Kötelező lesz először felvenni egy akár 6 millió forintos kamatmentes hitelt, majd ennek tőketartozását lehet majd csökkenteni a vissza nem térítendő támogatásból. Jelenlegi információk alapján a 6 millió forintnak akár a fele is lehet vissza nem térítendő támogatás, ami a jelenlegi szigetelési árak mellett hatalmas segítség. Tapasztalataink alapján a legtöbb „ingyen pénzre” a hátrányos helyzetű térségekben lehet számítani.

Míg az eddigi támogatások elsősorban a gyerekes családoknak szóltak, ebből a programból kivették a gyermekekre vonatkozó elvárást. Így megnyílik a lehetőség az egyedül állóknak, vagy gyerekkel nem rendelkező családoknak is.

Mire költhető az Otthonfelújítási Támogatás?

Szigetelésre, nyílászáró cserére, víz és gázfűtési rendszer korszerűsítésre, fontos, hogy a felújítás általi energiamegtakarításnak el kell érni a 30%-ot, amit energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Mire Figyeljen Oda Megrendelőként és Kivitelezőként?

1.      Van érvényes adószáma a kivitelezőnek?

Kivitelezőként mindenképpen ellenőrizd, hogy adószámod érvényes-e, nincs törlés alatt, mivel törölt adószámmal tevékenység nem folytatható.

Megbízóként azért szükséges ellenőrizni a kivitelező, mert ha a számla kiállítása napján nincs érvényes adószáma, és kifizetésre kerül, akkor nem lesz elszámolható sem a hitelhez, sem a támogatáshoz.

2.      Mi a helyzet a kivitelező köztartozásaival?

Érdemes a KOMA-ban lenni, mint vállalkozás, főleg ha támogatásból vagy hitelből fogja a vevőd kiegyenlíteni a számlát, mert addig nem lehet  folyósítani a számla ellenértékét.

Megrendelőként minden számla kiegyenlítésénél érdemes kérni a cégtől “NAV 0-s igazolást”, vagy meg kell nézni benne van-e a A Köztartozásmentes Adózói Adatbázis-ban (KOMA). Ha van lejárt tartozása, vagy eljárás alatt van, nem szabad utalni!

3.      A kivitelező tevékenységei között szerepelnie kell annak a TEAOR számnak, amely a felújítással kapcsolatos!

Egy vállalkozás egy adott tevékenységet a tevékenység megkezdését követő 10. napon köteles bejelenteni a NAV-nál, mely utána bekerül a cégjegyzékbe. Ennek elmaradása büntetést vonhat maga után.

Építtetőként nem fogadhatunk el olyan számlát, amiben olyan tevékenységet akarnak kifizettetni, ami a vállalkozás cégjegyzékében nem szerepel! Nem lesz elszámolható a támogatásból, ilyen tevékenységet nem végezhet. Ellenőrizni kell, hogy az adott cég rendelkezik-e az általunk tervezett felújításhoz minden szükséges tevékenységgel. Szükség esetén érdemes szakértő tanácsát kikérni! Tervező, kivitelező, Kamara!

4.      Rendelkezik a kivitelező a tevékenységhez szükséges végzettséggel, alvállalkozóval?

Az építőipari tevékenység nem engedélyhez kötött, de végzettség a tevékenység végzéséhez elengedhetetlen. A tevékenységhez kapcsolódó releváns végzettséget, a kamarai regisztrációnál meg kell adni névvel és végzettséggel.

Ahhoz, hogy az Építőipari vállalkozás jogszerűen járjon el, szüksége van kamarai regisztrációra, minden egyes tevékenységhez, amit folyat. Tevékenységenként rendelkeznie kell megfelelő végzettséggel.

A képen egy képzési csoportunk, és egy már bizonyítvánnyal rendelkező képzésen résztvevőnk, képzőintézményünk szakmai vezetőjével.

Szerezd meg nálunk a hő-és hangszigetelő végzettséget!

Miért nálunk? Tavaly szeptember óta közel 400 építőipari szakember tett sikeres vizsgát. Ha már a szakmában dolgozol, előzetes tudásmérés után fel tudunk menteni az órák nagy része alól, nem kell hónapokat az iskolapadban töltened!