Általános / blog

Otthonfelújítási támogatás: már csak bizonyítvánnyal…

Idén január óta folyamatosan fordulnak hozzánk építőipari szakemberek azzal a problémával, hogy ellenőrzi a kormányhivatal a tevékenységeikhez szükséges bizonyítványokat, aminek hiányában törlik is azt a bizonyos tevékenységüket. Végzettségre természetesen korábban is szükség volt, de a szabályok most szigorodtak, ami az ellenőrzések számának növekedésével jár. Tehát építőipari bizonyítvány kell mindenkinek, ez nem is kérdés. Sőt, egy újabb lehetőség jött képbe: az otthonfelújítási támogatás, de erről később…

Ha nem hiszed, járj utána!

Az alábbi linken találod a rendeletet, ahol ellenőrizni tudod magadat. Ahol a lényeg alul a táblázatban van! Érdemes átbogarászni, mert pl kiderül belőle, hogy a kőművesek már nem szigetelhetnek!

Otthonfelújítási támogatás: szigetelni csak papírral!

Az elmúlt héten újabb nyomás került az építőipari vállalkozókra, hiszen jött hír, hogy indul az otthonfelújítási támogatás, aminek célja elsősorban az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése.

Tehát, sorban állnak majd a szigeteltetni kívánó ügyfelek a kivitelezők előtt, mert ilyen szigetelés árak mellett minden támogatás jól jön.

Kivitelezőként érdemes még most tavasszal észbe kapni, és ellenőrizni, rendelkezel-e a szükséges végzettséggel – ha pedig nem, fordulj hozzánk a gyorstalpaló vagy teljes képzésekért! Adunk is egy tippet, ahol tudod csekkolni.

Nézzük meg, mire jogosítanak fel az alábbi építőipari bizonyítványok!

Vízszigetelő ismeri az épület külső határoló szerkezeteinek, belső szerkezeteinek vízszigetelési technológiáit, azok folyamatának szabályait, az alkalmazandó anyagokat.Egyéni és csoportos munkában vízszigetelési munkát végez. Építmény- és épületszerkezetek: lapostető és zöldtető rendszerhez, víznyomás ellen speciálisan alépítményi szerkezeti és uszoda vízszigetelést készít. Az elkészült szerkezetet felméri, minőségileg és mennyiségileg ellenőrzi. Szigetelési rendszereket javít, szakszerűen bont, hulladékot kezel.

A hő- és hangszigetelő szakember ismeri az épület külső határoló szerkezeteinek, belső szerkezeteinek és a gépészeti berendezések, vezetékek hőszigetelési technológiáit, azok folyamatának szabályait és az alkalmazandó anyagokat. A szakma speciális eszközeit, kéziszerszámait, kisgépeit biztonsággal kezeli. A tevékenységekhez kapcsolódó speciális munkavédelmi előírásokat betartja. Egyéni és csoportos munkában hő- és hangszigetelési munkát végez. Építmény-és épületszerkezetek: homlokzat, lapostető, zöldtető és magastető, belső aljzat, hőszigetelését vízszintes és függőleges síkban elhelyez, hőszigetelésből tűzvédelmi borítást készít. Az elkészült szerkezetet felméri, minőségileg és mennyiségileg ellenőrzi. Szigetelési rendszereket javít, szakszerűen bont, hulladékot kezel.

A nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő, beépítő meglévő és új építésű családi házakon, lakóparkok épületein, ipari- és egyéb épületeken végzi nyílászárók és a hozzá tartozó kiegészítő elemek, redőnyök beépítését, cseréjét a meglévő ilyen szerkezetek bontásával együtt. A megrendelő igényeinek megfelelően külső és belső árnyékoló, napellenző rendszereket, szerkezeteket telepít, javít, szerel és karbantart. Az említett szerkezetek szerelését és rögzítését szakszerűen, a mindenkori építési és kivitelezési lehetőségek és a meglévő tartószerkezeti adottságok figyelembevételével végzi. Motorizált működtetésű rendszerek alkalmazása esetén feladatkörébe tartozik a vezérléstechnikai és a programozási műveletek elvégzése is.

“Évek óta csinálom, de nincs papírom: kimaradok az otthonfelújítási támogatás lehetőségéből?”

Ha nem teszel gyorsan érte, akkor kimaradsz, mert nem végezheted el a munkálatokat. Viszont ha felveszed velünk a kapcsolatot, van egy jó hírünk: azoknak, akik már a szakmában dolgoznak, nem kell visszaülniük több száz órára az iskolapadba, mert egy előzetes tudásmérő teszt kitöltése után erről felmentést adhatunk.

Szerezz gyorsan és egyszerűen szigetelő vagy más építőipari bizonyítványt és arasd le a piaci lehetőség babérjait! 

Részletek, és jelentkezés a Gyémánthegy oktatóközpontban.