Építőipar

Piacképes szakmák – most lépj, ha a siker útjára szeretnél lépni!

Csak az a kérdés, mennyi időd van.

Piacképes szakmák egyenlő technológia?

Valljuk be, nem mindenkinek fekszik az IT világa. Nem is kell. De miért is kellene? Pedig ez az első, ami eszébe jut mindenkinek, ha a jövőre gondol. A pandémia időszaka sok mindent felülírt bennünk, megváltoztatta a hozzáállásunkat a munkához, önmagunkhoz, átértékelődött a család, átalakult a fontossági sorrend – teljesen megreformálta a gondolkodásunkat.  A cégek többsége átállt a home office-ra, akik nem, vegyes munkarend szerint próbáltak működni. Így természetes, hogy az első, ami eszünkbe jut, ha piacképes szakmára gondolunk az IT világa. Igaz, az elgépiesedett és automatizált világ, mintha a küszöböt rágná szűkölve, hogy aztán követelje a jussát abban a valamikorban. Legyen. Lehet. De az ember egy olyan tényező, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni – bármerre is alakuljon ez a nagyon modern jövő.

Mi az, amit nem lehet emberek nélkül megoldani? Gyereknevelés, tömegközlekedés, építkezés. Ez a három gondolkodás nélkül eszembe jutott. Persze, hiszen tanultam otthon a lurkómmal online oktatás keretében. Viccelődhetünk rajta, hogy pizsamában lehettünk egész nap, de nem véletlen adják azt a diplomát a tanároknak és nem véletlen van tanterv, tematika, a mit fejlesztünk mivel… meg hasonlók. Én nem éreztem azt az átütő sikert, főleg, amikor három órán keresztül nem tudtunk csatlakozni egy órához a rendszerben, mert túlterhelt volt. Kezditek érteni? Mondhat akárki akármit a tanárokra szükség van. Hiányszakma. A tanári fizetés híresen alacsony: 217. 878 forint a fizetés.hu szerint. Nem beszélve persze az időről, amíg az ember azt a diplomát megkapja. Tökre megéri. Ja, nem.

Leszögeztük ugye, nem mindenki lehet IT –s, mi maradt? Tömegközlekedés. Egy buszsofőr bére a fizetés.hu szerint 273.421 forint. Ha van megfelelő jogosítvány és PÁV I. – II. minősítés: 2 éves folyamatosan érvényes vezetői engedély bármely kategóriából, amely nem minősül kezdő vezetői engedélynek,  2. csoportú (állásvállalásra jogosító) orvosi vélemény hozzá, már mehet is a menet. Kicsit időigényesnek tűnik az utcáról beesve.

Építőipar. Dübörög. Mit dübörög, szárnyal! Minden ágazatában szinte azonnal el lehet helyezkedni. Lehet bármennyire gépiesített az építőipar is, hiszen a technológiai újítások ezt az ágazatot sem kerülik el, attól még az emberi kéz marad az építőköve. De mennyi az annyi? A fizetések.hu alapján: egy kőműves: 264.328 ft- 632.069 ft között, egy festő: 285.377 – 612. 767 ft között, ameddig egy gipszkarton szerelő: 191. 173 ft – 488.533 ft között kereshet. Egy nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő: 213.730 ft – 555 149 ft között, egy zsaluzó – állványozó: 191. 291 ft – 583.432 ft között kereshet. Sőt, népszerű álláskereső portálon egy friss hirdetésben például nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelőt 500.000 – 600.000 ft fizetésért keresnek.

El lehet dönteni ki mennyit szeretne keresni – és az építőiparban, ahogy látszik, lehet. Sosem évül el, mindig szükség van jó szakemberekre. Magánemberként mérlegelve: pár hónap alatt ott az ember kezében minden hajcihő nélkül egy papír, ami biztos helyet teremt az utóbbi időben kissé bizonytalannak tetsző időszak után. És most? Mindenki stabilitásra vágyik. (Az utóbbi két évet tekintve végképp.)

Cégvezetőként képzett szakmunkásokat tudni a hátországban? Megnyugtató. Biztonságos is munkavédelmi szempontból, mert sose árt, ha nem rohangál az az alkalmazott az építkezésen, nem tudva hová is kapjon. Ha mindenki teszi a dolgát, ha nem kell ott állni a másik háta mögött fejcsóválva és a szentekhez fohászkodva türelemért, no meg józan észért – lehet tartani a határidőket, a munka pedig kifogástalan. És ez, elengedhetetlen, ha az ember a jövő generációjának épít.

Miért éri meg tanfolyamokra küldeni a meglévő vagy belépő állományt a cégeknek és cégvezetőknek?

 • Ismeri az alkalmazottait, fel tudja mérni, hogy milyen erősségeik vannak
 • Olyan képzésre tudja küldeni őket, ami számukra a legrelevánsabb
 • A képzést úgy tudja ütemezni, ahogy a cég számára a legmegfelelőbb
 • Egyszerre több embert is tud leképeztetni
 • Biztos lehet abban, hogy a tudásba való befektetés megtérül: hatékonyabb, összeszedettebb, tudatosabb munkaerővel fog rendelkezni
 • Bizalmi kapcsolatot épít vele

Miért éri meg a munkavállalóknak egy tanfolyam, ami a munkájához kapcsolódik?

 • Nem kerül neki pénzbe
 • Kap egy szakmát/résszakmát, amivel a tudását és tapasztalatát igazolhatja
 • Fizetésemelést is kaphat
 • Feljebb léphet a ranglétrán
 • Akár tovább is képezheti magát

Ritka az olyan helyzet, ahol mindenki csak nyer, de ez az.