Építőipar

Nők az építőiparban: Schifferer Szilvia

Interjú a Lux Home Group operációs igazgatójával

Nőnek lenni az építőiparban egy szuperfegyver!

Mit jelent egy cég operációs igazgatójának lenni? Mivel foglalkozol pontosan?

A cég adminisztrációs, pénzügyi és jogi ügyeit intézem. Ez így egyszerre sok és tulajdonképpen más és más munkafolyamatokat fed le, így kifejtem picit jobban. A jogi részét tekintve szerződések és okiratok kezelésén felül szó szerint minden olyan ügyet én viszek, ami a vállalat működéséhez kapcsolódik és le kell papírozni. Ehhez kapcsolódik, hogy szoros együttműködésben vagyok az ügyvédekkel és az ügyfelekkel is. Ha a pénzügyi vonalat nézzük: hozzám tartoznak a bankok, a hitelekkel kapcsolatos ügyintézés, és ugyanez igaz a könyvelésre és annak az átláthatóságára. Napi szintű utalások, a kifizetések nyomon követése, azok adminisztrációja. Továbbá az energetikai tanúsítványok, engedélyeztetések, az önkormányzatokkal való kapcsolattartás is a napi feladataim részét képezik, illetve a közművesítés és a hálózatépítés is az én asztalomon landolnak.

Gondolnád, hogy pár éve még azt sem tudtam mi az a vízbekötés vagy zsalukő?  

Hű. Elég komplex munkakörnek hangzik, és az elmondottak alapján óriási fejlődésen mentél keresztül. Ez nagyon bíztató lehet azok számára, akik az építőiparban szeretnének elhelyezkedni. Mit gondolsz erről?

Mindenképpen. A kezdet kezdetén egy változás bejelentő nyomtatvány kitöltése is gondot okozott számomra.  Azonban az eltelt pár év alatt ez olyan szintre fejlődött bennem, hogy a vízműveknél mindenki ismeri a nevemet és konkrétan én lettem a „vizek fakasztója”. Mindezt leegyeztetni, véghez vinni komoly és embert próbáló volt. A türelem és a kitartás itt nagyon fontos. Apróságokon úszik el vagy akad meg akár egy-egy ilyen folyamat.

Mi a végzettséged?

Közgazdász vagyok, a Budapesti Gazdasági Egyetemen végeztem eredetileg turizmus és szállodamenedzsment szakon.

Hogyan jött a váltás? Hogy kerültél a céghez?

Először a szállodaiparban helyezkedtem el és szerettem azt is, de megélhetési szempontból nem volt a legkedvezőbb szakma, ezért váltottam. Családi vonatkozásban kerültem a céghez anyukám révén, aki akkoriban a Lux Home Bau ingatlanosa volt. Nagyon elismert most is a szakmájában, bár már csak hobbiként tekint rá. Az ő ötlete volt a női nem erősítése a csapatban. Eleinte segítettem az arculat felépítésben, az irodai dokumentumok digitalizálásban, illetve összefogtam ezeket a folyamatokat, mert tényleg kicsit olyan volt, mintha a kőkorszakból indultunk volna.

Azt mondják a nőkről, hogy remekül tudnak egyszerre több dologra figyelni – ha valaki, te élő példa vagy rá. Szerinted nőként sikerül mindent kézben tartanod egy ilyen szakmában, mint az építőipar?

Én voltam a Lux Home Bau első női alkalmazottja. A főnököm szerint ez volt a legjobb, ami megtörténhetett. Előtte csak férfiakkal dolgozott, viszont olyan pozitív változást eredményezett az ittlétem és a közös munka, hogy határozott kérése volt, hogy még több nőt hozzak a csapatba. Jelenleg az irodában több a nő, mint a férfi. Teljesen megfordultak az arányok. Szóval igen, a végső konklúzió mindenképpen az, hogy van helyünk nőként az építőiparban. Sőt, kiemelt helyünk van! Multifunkcionálisak, rugalmasak vagyunk, helyt tudunk állni különböző helyzetekben, és kellő érzékenységgel kezelni szituációkat. Hogy nő vagyok, csak előnyömre vált ebben a szakmában!

Hol tartasz most és mik a jövőbeli terveid?

A változás küszöbén állok. Szeretném átruházni a feladataim egy részét. Elképesztően eltökélt vagyok, így nem is nagyon szoktam szabadságra menni pont emiatt, de remek csapatot építek magam köré, akiknek ki fogok tudni szervezni bizonyos feladatokat. A későbbiekben a főnökömet szeretném segíteni a tárgyalások lebonyolításában, illetve különböző döntési helyzetekben, ezzel is levéve a válláról némi terhet. Ezt már felvetettem neki és kértem, hogy egyfajta mentorként segítsen abban, hogy eltanulhassam tőle a fantasztikus tárgyalás technikáját.  

Mit üzennél azoknak a nőknek, akik az építőiparban képzelik el a jövőjüket?

A sztereotípiák megdőltek. Nőnek lenni az építőiparban egy szuperfegyver!

Jó érzés, hogy minden fronton ki tudtam vívni az elismerést, tiszteletet a legtöbb területen. De ez nem feltétlenül az aranyos pillantásokból adódott, amint fel kellett lépnem határozottan, karakán módon, megtettem. Nem gondoltam volna, hogy az építőiparban fogom megtalálni a számításaimat, de így van! Azt érzem jó helyen vagyok, mert kiteljesít a munkám. Kevés nő tudja szerintem, hogy mennyire összetett és izgalmas munka, pláne amikor szó szerint látszik a munkánk termése: az utcán sétálva látom, hogy ahol üres telkek voltak most gyönyörű családi házak állnak. Fantasztikus érzés, hogy ezekben a házakban most családok élnek. Mi más adna ennyire jó érzést? Nap, mint nap büszkeséggel tölt el, hogy az építőiparban dolgozom, hogy mindezt a csapatunk és az alvállalkozóink hozták létre a közös munka során.

Jó ezt hallani. Az ilyen sikersztorik azok, amelyek igazán megadhatják a kezdő löketet. Mit gondolsz hogyan lehetne vonzóvá tenni akár a fiatalok számára ezt a szegmenst?

Tudod van egyfajta előítélete az embereknek, mert sokszor azt hallják: a vállalkozó visszalépett. Emiatt tévesen gondolják azt, hogy nincs pénz az építőiparban, pedig épp az ellenkezője. Másrészről ami eszébe jut az ilyen-olyan koszos munkásruha, aminek nyilvánvaló oka van: a szakemberek munkájához tartozik, ami a praktikum mellett védi és óvja őket az esetleges balesetektől. Minden munkafolyamat komoly szaktudást igényel, ahogy hangsúlyoztam többször is. Érdemes rászánni a pénzt, időt, energiát a megfelelő szaktudás megszerzésére, mert többszörösen megtérül. Talán a fiatalok nehezen vagy nehezebben vállalnak felelősséget, de ebben a szakmában kell tudni felelősséget vállalni! Ha ezen túljutnak fejben, akkor itt biztosan megtalálják a számításaikat, ugyanis az építőipar egy igazi aranybánya. Külső szemmel nem feltétlen látható, hogy itt egy pályakezdő is az átlagnál magasabb fizetéssel tud indulni. Én csak ajánlani tudom a fiataloknak, hogy menjenek, tanuljanak ki valami szakmát, mert mindig lesz rá igény!  Az anyagi feltételeken túl pedig jelentős szakmai fejlődésre és előre lepésre van lehetőség!

Ugye említettem, hogy nálunk is van felvétel?

Schifferer Szilvia

Elolvasom a korábbi bejegyzést.