Építőipar

Építkezni az alapoktól

Interjú Sándor Krisztiánnal, az Euro Krisz-Bau Kft. ügyvezetőjével

Hosszú utat tettél meg az építőiparban. Mesélnél erről az útról kicsit bővebben? 

Erdélyből jöttem 20 évvel ezelőtt, akkoriban segédmunkásként kezdtem. Három évet dolgoztam alkalmazottként, azonban a három év alatt folyamatosan az volt a fejemben, hogy a saját utamat kell járnom. Nem vagyok az a tétlen fajta, ha valamit a fejembe veszek, azt meg is valósítom, így 2005 szeptemberében elindítottam a saját vállalkozásomat.

Mi a cég profilja? 

Alapvetően a cég lakó és nem lakó épületek épít, azonban ezek mellett számos nagyobb projekten is dolgozom. Az Euro Krisz-Bau Kft. fő profilja a szerkezetépítés, persze, ha van igény egyéb munkálatokra, azokat az ésszerűség határain belül megpróbáljuk kivitelezni. 

Csak hogy pár példát említsek a munkáink közül: dolgozunk a Köki Terminál projektjében, Nagykovácsiban a CBA A épületén, a győri Audi gyár, a Kaposvári Cukorgyár, valamint a nyíregyházi LEGO gyár szerkezeti munkálatain,  illetve miénk a Boglár utcai CBA teljes generálkivitelezése. Ebből a szempontból a családi házak viszonylag kis projektnek számítanak.

Mire vagy büszke az eddigi elért sikereidet tekintve? 

Nem emelnék ki konkrét dolgot, inkább csak azt mondanám, hogy a kemény munkának és az alázatnak meglett az eredménye. A telefonom folyamatosan csörög, mindig megyünk és csinálunk valamit. Húsz év tapasztalata már időtállónak számít. Megtehetem mostanra, hogy megválogatom a munkáimat, de még emlékszem olyan projektre a kezdet kezdetéről, ahol nagyon meg kellett húzni az építkezés végét, így éjszakába nyúlóan dolgoztunk. 

Mi az a három dolog, amiért ma szerinted ott tartasz, ahol?

Alázat, megbízhatóság és tanulási hajlandóság. 

Ezt keresed az alkalmazottaidban is? 

Igyekszem. De a megbízható munkaerő mindenhol kincs, így van ez az építőiparban is. 

Cégvezetői szemmel mi a legnagyobb hátrány a szakmában? 

A képzetlenség, illetve a megbízhatatlanság (például eltűnnek az emberek egyik napról a másikra),  és ehhez kapcsolódva általánosságban nagy a fluktuáció, hogy csak három dolgot említsek.

Kiemelted a tanulási hajlandóságot, mint az egyik olyan tényezőt, aminek saját bevallásod szerint a sikereid köszönheted. Ezért döntöttél az alkalmazottaid továbbképeztetése mellett a Gyémánthegynél? Ezt gondolod ténylegesen a te sikered és az ő jövőbeni sikerük kulcsának?

Többek között igen. Fontos, hogy tudják és alátámaszthatóan stabil tudásuk legyen arról, amiben dolgoznak. Bizalmi szempontból is jó: megbecsülöm őket. Ezt nem lehet mindig pénzzel kifejezni. Befektetek a jövőjükbe. De mondhatjuk, hogy a közös jövőnkbe is. 

Jó ezt hallani, hiszen lássuk be, a legtöbb helyen csak legyintenek erre „jól van az úgy” elven. 

Ez a gondolkodás rövid távú stratégia. Nem véletlenül mondják, hogy a tudás hatalom. Cégvezetőként engem véd a papír, hiszen igazolom vele, hogy az adott alkalmazott képes arra a feladatra, amit ellát. Emellett munkabiztonsági szempontból is megnyugtató: tudja milyen folyamatban hol a helye, mi után mi következik és legoptimálisabb esetben, hogyan tudja elkerülni a baleseteket. Bármilyen projekt szintjén tudom, hogy a szaktudású munkaerő áldásos. A befektetett energia mindig megtérül, nem is kérdés, hiszen én is lentről kezdtem. Így egyértelmű, hogy hajlandó is vagyok beleinvesztálni, hogy szakképzett munkaerőm legyen. Az éremnek azonban két oldala van, szükség van az ő hajlandóságukra is, amely szerencsére megvan. 

Milyen projektjeid futnak jelenleg? Illetve mi a terved az őszi képzések után? 

Egy nagyobb projektre készülünk, ugyanis Ináncson és Debrecenben akkumulátor gyárak épülnek, amelyeknek szerkezetépítése szeptemberben kezdődik. Ezek előreláthatólag több éves projektek. Folyamatosan keresek szak- és segédmunkást. Jelenleg is szükségem lenne körülbelül 70-80 emberre, de akár 100 embert is tudnék foglalkoztatni. 

A képzések után is fejleszteni szeretném magunkat tovább. Szeretnék később zsalukő gyártással is foglalkozni. 

Sándor Krisztián

Ügyvezető

Euro Krisz-Bau Kft.

Elolvasom a korábbi bejegyzést.