Általános / blog

Üveges képzés: tudtad, hogy a papír kötelező lesz?

Az üveges szakma Magyarországon is egy fontos iparág, amelynek szolgáltatásait széles körben igénybe veszik az emberek. Az üveges szakemberek felelősek az üvegtelepítés, az üvegfelújítás és az üvegezés számos más aspektusáért is. Azonban, ahogy a legtöbb iparágban, az üveges szakma is küzd a szakemberhiánnyal. A szakemberhiány azonban nemcsak a szakemberek számára jelent problémát, hanem a magyarországi gazdaság számára is.

Üveges tanfolyam és a felhőszakadás

Másik aspektus az időjárás változása. Egyre szélsőségesebb időjárásunk egyre több rongálást okoz a házakon, rendszeresen ablakok törnek be a nagy viharokban, amiket sürgősen szeretne mindenki pótolni. Ilyenkor meglévő biztosítás mellett azonnali ablakcserére lehetne számítani – amennyiben van ki elvégezze ezt a munkát.

“Ugyanis amit eddig a lassan 30 éves ismertségi körbe tartozó szaki végzett el, azt 2023 december 31-től már csak megfelelő végzettséggel és papírral lehet végezni.“

Mivel is foglalkozhatsz az üveges bizonyítványod segítségével?

Az üveges szakemberek az épületek általában legnagyobb részét képező ablakok és üvegfelületek cseréjével és javításával foglalkoznak. Azonban, az üveges szakma sokkal többet kínál ennél. Az üveges szakemberek felelősek lehetnek például az üvegfalak építéséért, a tükörtelepítésért, a zuhanyajtók és a télikertek üvegezéséért is. Az üveges szakemberek a legkülönfélébb épületekkel dolgoznak, beleértve az irodákat, lakásokat, iskolákat, kórházakat, szállodákat és számos más épületet.

Törvényi szabályozás az üveges szakmában: akadály vagy lehetőség?

Az üveges szakma szabályozása Magyarországon 2023 december 31-től változik. Az új törvények számos szabályozást és előírást határoznak meg, amelyekre minden üveges szakembernek figyelnie kell. Az új törvények szerint az üveges szakembernek rendelkeznie kell a megfelelő szakmai képesítéssel és engedéllyel. Az üveges szakma szabályozásával kapcsolatos előírások szigorodnak, és az új szabályoknak megfelelően minden üveges szakembernek bizonyítania kell a megfelelő képesítéseket és engedélyeket ahhoz, hogy tevékenységet folytathasson.

Az új törvények meghatározzák az üveges szakma minőségi követelményeit és a biztonsági előírásokat is. Az üveges szakembereknek:

  • minden esetben biztosítaniuk kell a megfelelő biztonságot az ügyfelek számára, és az üveges szakma minőségi követelményeinek megfelelően kell elvégezniük a munkát
  • kötelezően regisztrálniuk kell a szakmában, és rendszeresen frissíteniük kell az engedélyeiket és képesítéseiket
  • a szakmában való tevékenységüket szigorúbban kell dokumentálniuk, és az ügyfél adatvédelmi jogainak betartását is biztosítaniuk kell
  • fokozottan figyelniük kell a környezetvédelmi előírásokat is
  • megfelelően kell kezelniük az üvegmaradékokat és hulladékokat, és biztosítaniuk kell a környezeti szempontból fenntartható tevékenységet.

Kinek lehet fontos ez a törvényi változás?

A válasz nagyon egyszerű, mindenkinek, akinek háza, lakása, nyaralója, télikertje, zuhany ajtója, üvegfala van. Hiszen egyik napról a másikra azt fogja észrevenni, hogy senki nem végzi el a kívánt munkálatot, hiszen még az új végzettség megszerzését sem tudták elintézni a szakemberek, vagy egyszerűen megszüntetik vállalkozásukat. 

Többszörös problémával állunk szemben Magyarországon – ugyanis amíg a háztulajdonosok elégedetlenkedve és kétségbeesve próbálnak jó szakembert találni, addig a kínálati oldalon is rendkívül nehézkes a helyzet, hiszen hatalmas szakemberhiánnyal küzd az ország, amit a sűrűn és végletesen változó szabályrendszerek sem támogatnak. 

“Amit eddig megoldhattunk a lassan igen elöregedő szakikkal, annak a kornak vége – nemcsak az új törvényi szabályozás, hanem a lassan 30 éves, elavult tudás miatt is. Új technológiák jelentek meg, amelyekhez nem rendelkeznek megfelelő tudással. Utánpótlás nincs vagy egészen kevés, hiszen a fiatalok számára nem vonzó az építőipar ezen része. Tehát kimarad egy generáció, a meglévőnek pedig az aktuális tudása kevés. Megoldás? Pillanatnyi. Külföldön már rég bevett gyakorlat a betanított munkás képzés, aki egy valamit megtanul, de azt jól” – nyilatkozta egy interjúkban Varga Péter, a Stratégia Generál Kft. ágazati igazgatója.

Szerencsére a Gyémánthegy erre is felkészült, kiváló üveges képzéseket tart, vizsgákat biztosít, amellyel biztonsággal államilag elismert papír lesz a nálunk végzett üvegesek kezében. Sőt, teljes építőipari portfólióval rendelkezik, így gipszkartonossá, szobafestővé vagy kőművessé is képezheted magad.

üveges szakember

Milyen megoldást lehet találni erre a problémára? Kiknek lehet vonzó az üveges szakma?

Azon vállalkozóknak, akik eddig is az építőiparban dolgoztak és nem szeretnék magukat semmilyen függőségnek kitenni, így inkább a saját embereiket küldik el a Gyémánthegy képzésére.

2023-ban jelentősen átrajzolódik a sikeresség térképe. Lesznek akik bosszankodnak a sok törvényi változás miatt és lesznek akik lehetőségként tekintenek a változásokra, és továbbképzik magukat, egyfajta befektetésként Még mindig kevés a sikeres vállalkozó itthon, abszolút piaci rés egy hiányszakma felvétele a repertoárba. 

Mindemellett még mindig vissza van 9 hónap az évből, ez a tanfolyam pedig csak 140 tanórából áll, proaktívnak kell lenni, elébe menni a káosznak és megragadni a lehetőségeket.